Hypnose is werken met een natuurlijke staat van de menselijke geest, waarbij ik, via jouw bewustzijn met behulp van jouw sterke focus rechtstreeks toegang krijg tot het onderbewustzijn. Daardoor worden aanvaardbare en gewenste suggesties (veranderingen) in het onderbewustzijn vastgelegd.
Het onderbewustzijn is de basis van al ons gedrag, onze emoties en onze lichamelijke verschijning. Het bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren, voelen en ons lichaam zich presenteert.
De programmering vindt plaats gedurende ons leven en heeft als grootste doel het beschermen van het lichaam en de geest. Ervaringen en waarnemingen worden geinterpreteerd en opgeslagen. Op basis hiervan leven wij. Het veranderen van deze programmering gaat in het dagelijkse leven heel moeilijk en langzaam. Bij directe toegang tot het onderbewuste dankzij hypnose, gaat alles veel sneller. Bij zaken die lange tijd nodig hebben om op te lossen heb je ook nog eens je wilskracht die mee moet blijven doen.

Op de achtergrond is er namelijk altijd nog steeds dat stemmetje dat je dan toch een sigaret laat pakken, je wijs maakt dat je dat ene koekje wel kan nemen of wat je ook doet je toch niet goed genoeg zal zijn.
Dat stemmetje komt uit je onderbewustzijn. 
Het is de uitdrukking van het negatieve denkbeeld, de negatieve overtuiging of emotie die je nog diep in je hebt.
In hypnose verander je dat, waardoor er een ondersteunende, krachtige en energieke beweging ontstaat richting het doel wat je wilt bereiken.

Vergelijk het eens met een pc. De harde schijf is je onderbewustzijn.  Daarop ligt alles vast over jezelf. Het bepaalt hoe jij leeft. Dat zijn je programma's die op de achtergrond draaien.
Door een deel van de programmering te wijzigen verander je het gedrag. Dankzij hypnose krijg je rechtstreeks toegang tot de harde schijf, tot het onderbewustzijn. Wat je daarvoor moet doen is het bewustzijn even opzij zetten, waardoor directe toegang tot het onderbewustzijn ontstaat.
Dat noemen we in hypnose zijn.

In feite zijn we vaker in hypnose dan we weten.
Bv: het staren uit het raam, verzonken zijn in een boek of het op automatische piloot autorijden.
Er zijn 2 vormen van hypnose:
1. Indirecte hypnose
Manier van werken dmv scholing in de werkwijzen van Milton Erickson, één van de moderne grondleggers van hypnotherapie. Vaak wordt deze vorm van hypnotherapie gecombineerd met psychotherapie.
2. Directe hypnose (= mijn werkwijze)
Manier van werken dmv scholing in de werkwijzen van Dave Elman. Dave Elman is eveneens één van de moderne grondleggers van hypnotherapie. Zijn methoden worden gekenmerkt door de snelle en doeltreffende werkwijze. Hypnotherapeuten die zijn methodes toepassen stellen in de regel geen voorafgaande diagnose, maar werken aan de oplossing van het probleem door te zoeken naar de oorzaak met behulp van hypnoanalyse (regressie of partstherapie). De kern van het probleem wordt met behulp van verschillende technieken en directe hypnotische suggesties opgelost.