Niet genoeg slapen kan besluitvorming en geheugen schaden en kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals hart-en vaatziekten, obesitas en depressie. Hoewel er een verscheidenheid van remedies voor slapeloosheid is, zoals medicatie, meditatie en cognitieve gedragstherapie, is genoeg slaap krijgen niet iets dat je jezelf kan aanpraten.
Slaap wordt voornamelijk beheerd door het onderbewustzijn. Zorgen maken over slaap is ook een van de belangrijkste redenen dat u niet in slaap kunt vallen. Denkt u daar een paar nachten aan, dan wordt het al een denkpatroon van angst voor slapeloosheid en is de route voor die nachten uitgestippeld: slecht slapen! Dit patroon bevindt zich in het onderbewustzijn, waar u zelf niet goed bij kan komen. Wanneer u de angst van het niet krijgen van een goede nachtrust wegneemt, krijgt u weer een goede nachtrust.
Een manier is om u in hypnose een scène te laten visualiseren, toen u ooit een goede nachtrust heeft gehad. Via hypnose kan ik u in die scene terugbrengen. Het zelf opgelegde label van “ik kan toch niet slapen” wordt verandert in: “ik slaap voortaan minstens 8 uur per nacht”. Het oude patroon van bang zijn voor weer een slapeloze nacht wordt dus vervangen door een nieuwe denkwijze.